Egetforum.com

Hur du skapar ett forum

Här kan du läsa mer om hur du kan skapa ett eget forum. Vi ger dig även lite att tänka på innan för att se till att du är redo att ta dig an ett eget forum. 

Skapa eget forum

Nu har du läst igenom orsakerna till att skapa ett forum och kommit fram till att det är rätt väg att gå för dig. Då ska du nu börja reda ut hur du gör. Hur skapar man ett forum från grunden på ens webbsida? 

Välj rätt webhosting

Innan du sätter igång så behöver du se över din webhosting. Klarar den en ökad trafik? Du behöver även se till att den är kompatibel med den mjukvara du väljer att bygga ditt forum i.

Välj rätt mjukvara

När du sett över din webhosting kan du välja mjukvara (som även ska vara kompatibel med din webhosting). Här finns både gratis och betalversioner. Här är några som är värt att se över:

Skapa ditt forum

Har du gjort ett bra val ovan av mjukvara så bör inte denna del vara allt för svår. De flesta mjukvarorna erbjuder bra support där du kan få hjälp om du fastnar vid byggandet av ditt forum.

Klargör ditt forums tema

Vad ska ditt forum handla om? Du måste vara tydlig med vad ditt forum ska handla om. De som besöker dig vill först veta vad forumet handlar om innan de vet om det är något för dem att gå med i. Självklart ska det vara relaterat till vad din sida handlar om men skriv gärna ner mer specifikt vad du tror att det kommer att pratas om för ämnen.

Skapa en struktur

Dela in ditt forum i huvudkategorier och underkategorier. Det blir enklare för besökarna om du redan har delat upp forumet i några huvudämnen som de kan diskutera. Ha din målgrupp i åtanke när du skapar dessa teman. Det går självklart att ändra strukturen efter hand du ser vad besökarna önskar diskutera men för att hjälpa i starten är det viktigt att ha några ämnen.

Skapa tydliga regler

Även om man gärna tror det bästa om alla så finns det alltid dem som inte är så trevliga. Speciellt inte när de kan gömma sig bakom en skärm och kanske ett alias. Läs igenom vad andra forum har för relger på sina sidor och använd de du tycker passar. Se till att alla läser dessa regler. Kanske att de måste gå igenom dem när de startar upp ett konto och att de även därefter finns synligt på sidan.

Marknadsföra ditt forum

Hur ska du få besökare att upptäcka din sida eller ditt forum? Lägg upp en strategi för hur du ska få besökare till din sida. Tex om du har en emaillista skicka ut information om att du nu skapat ett forum, marknadsför dig i sociala medier (har du budget kan du göra ads kampanjer på ppc). När du har fått in en del i ditt forum så kommer du behöva mindre marknadsföring då de sprider ordet samt att ni kommer upp i sökresultat när de har besvarat och ställt frågor.

Starta några diskussionstrådar

Börja med att sätta upp några diskussionstrådar. Det är alltid svårt att vara den första så det hjälper om det redan finns några trådar till att börja med.

Har du en sida som säljer gåvokort kan du tex starta upp en tråd om supekort och där berätta vad dessa har för innehåll med mera.

Moderera tråden

Det här kommer att vara din främsta arbetsbörda. Denna del är viktigt. Utan att man modererar tråden kan det bli en plats för troll, spam och lurendrejare. Blir ditt forum stort så kanske du behöver anställa någon mer för att hjälpa dig hålla koll på trådarna i ditt forum.

Ta in feedback

Det här är nog en av de viktigaste delarna för att ditt forum ska kunna utvecklas och förbättras. Ta in feedback från användarna för att se vad de önskar ändra på eller lägga till. På så sätt slipper du själv fundera över vad som behöver göras eller vad som skulle tas emot bäst.